Dünya

Rifat Hisarcıklıoğlu ‘Barış Tacirleri’ Yönetim Kurulu’na seçildi

Birinci Dünya Savaşı’nın ardından Cenevre’de yapılan Genel Kurul’da iş dünyasının “Barış Tüccarları” sloganıyla kurduğu Uluslararası Ticaret Odası’nın (ICC) yönetimine giren TOBB Lideri M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Türk iş dünyası adına 3 yıl bu görevi yürüteceğim. Türk iş dünyasının talep ve sorunlarını ICC gündemine taşıyacağım.”

Cenevre’de düzenlenen ICC Dünya Konseyi’nde İdari Konsey üyeliğine seçilen Hisarcıklıoğlu, 2023-2026 döneminde görev üstlenecek. ICC, Dünya Odalar Federasyonu, Uluslararası Tahkim Mahkemesi ve Dünya Ticaret Hukuku Enstitüsü’nü içerir. Hisarcıklıoğlu UCM yönetimine girecek ve bu kurullarda söz sahibi olacak.

“Ekonomide geleceğin yapı taşları bu tür kurumlarda tasarlanır”

Merkezi sekretaryası Paris’te bulunan ICC, 100 yıllık bir kuruluştur. Dünya devlerinin üye olduğu Uluslararası Ticaret Odası, 170’den fazla ülkede 45 milyonu aşkın şirketi temsil eden, dünyanın en büyük iş organizasyonu konumunda olup, Birleşmiş Milletler’de Gözlemci Statüsü kazanmıştır.

ICC yönetimine seçilmesiyle ilgili konuşan TOBB Lideri Hisarcıklıoğlu, küresel ölçekte iş yapma şekillerinde değerli değişikliklerin olacağı yeni bir döneme girerken, küresel istişare sistemlerinde yer almanın çok değerli olduğunu vurguladı. TOBB olarak geniş bir uluslararası ağa sahip olduklarını belirten Hisarcıklıoğlu, dünya çapında özel sektörün temsil edildiği tüm kurumların yönetiminde görev aldıklarını ifade etti.

ICC Yönetim Kurulu’nda bu misyonu Türk iş dünyası adına yürüteceğini belirten Hisarcıklıoğlu, “Ticaret kurallarının belirlendiği Birleşmiş Milletler’de küresel iş dünyasını temsil eden tek kurum olan ICC’de ülkemizi ve iş dünyamızı temsil etmekten gurur duyuyoruz. Ekonomide geleceğin yapı taşları bu tıp kurumlarında tasarlanıyor” dedi. Hisarcıklıoğlu, 2012-2018 ortasında da ICC Yönetim Kurulu’nda yer aldı.

12 teknik panoya sahiptir

ICC, 1919 yılında Belçika, İngiltere, Fransa, İtalya, ABD iş dünyası tarafından kurulmuştur. Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra “Barış Tüccarları” sloganıyla kurulan ICC, Birleşmiş Milletler Genel Konseyi’nde Gözlemci statüsüne sahiptir. ICC Teknik Kurulları, uluslararası ticaret süreçlerini kolaylaştıracak kural ve kanunların yanı sıra siyasi işler ve hükümet arasındaki tartışmalara katkı sağlayacak teklifler hazırlar. ICC çatısı altında 12 teknik komite bulunmaktadır.

Bunlar; Bankacılık, Çevre ve Güç, Dijital Ekonomi, Fikri Mülkiyet, Gümrük ve Ticaretin Kolaylaştırılması, Kurumsal Sorumluluk ve Yolsuzlukla Mücadele, Pazarlama ve Reklamcılık, Rekabet Politikası, Tahkim, Ticaret Hukuku ve Uygulamaları, Ticaret ve Yatırım Politikaları, Vergilendirme. Meksika’da küçük bir ev eşyası üreticisi olan Orestia’nın CEO’su Maria Fernanda Garza, 2022’de Uluslararası Ticaret Odası’nın ilk kadın Lideri seçildi.

John Denton, ICC Genel Sekreteridir. TOBB çatısı altında faaliyet gösteren ICC Türkiye Milli Komitesi, 1934 yılından bu yana ICC’nin ülkemizdeki temsilcisidir. Türk Milli Komitesi, Türk iş dünyasının çalışmalarına katkıda bulunmak, rekabet gücünü artırmak ve dünya ekonomisinden daha fazla pay almak amacıyla faaliyetlerini sürdürmektedir.

ICC Yönetim Kurulu’na 5 yeni üye

ICC’nin 27 üyeli Yönetim Kurulu’na beş yeni üye seçildi. TOBB ve ICC Türkiye Lideri Rifat Hisarcıklıoğlu’nun yanı sıra İspanya’dan Science Po Paris School of International Interests Dekanı İspanya’dan Arancha González, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nden Bizzoly Holdings’in Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Patricia Nzolantima Nijerya eski Merkez Bankası Ticaret ve Borsa Genel Müdürü Nijerya eski Merkez Bankası Nijerya ve Independent Bank of Commerce and Foreign Exchange Omojilara Ololade A. ve ICC Lideri Cameron McKenzie Porto Riko Ticaret Odası.

Yeni Yönetim Kurulu Üyeleri, 20 Haziran 2023’teki ICC Dünya Konseyi yıllık toplantısında resmi olarak seçildi ve her biri 20 Haziran 2023’ten itibaren üç yıllık bir görev süresine sahip olacak. ICC Yönetim Kurulu’na yeni üyelerin katılmasıyla, yönetim kurulunda kadın temsil oranı yüzde 48’e ulaştı ve organizasyon, ilk kez en az yüzde 40 kadın üye hedefini aşarak çeşitlilik kazandı. Yeni Yönetim Kurulu aynı zamanda Afrika’dan beş, B-MENA Bölgesinden beş, Avrupa’dan sekiz, Asya’dan beş ve Amerika’dan dört üye ile yüksek düzeyde bölgesel çeşitliliğe sahiptir. ICC’nin Yönetim Kurulu, amacını gerçekleştirmek için gerekli tüm yetkilere sahiptir.

“Cemaatimizin talep ve sorunlarını ICC gündemine taşıyacağız ve
Çözüm için takipçisi olacağım”

Uluslararası Ticaret Odası (ICC), dünyadaki ticareti ve yatırımları artırmak için çalışan en büyük ticari kuruluştur. Birinci Dünya Savaşı’nın uluslararası ticarete verdiği zararı gidermek ve kurallara dayalı bir küresel ticaret sisteminin uygulanmasını sağlamak amacıyla 1919 yılında bir grup girişimci tarafından “Barış Tüccarları” sloganıyla kurulmuştur.

Savaşın yarattığı yıkımın getirdiği endişe ve şüpheyi umut ve işbirliği ruhuyla değiştirmeye odaklandı. Ticaretin karşılıklı bağları artırarak barışa giden yolu açacağı, ülkeler arasındaki güçlü ve karşılıklı yarara dayalı ticari bağların onları daha müreffeh kılacağı, aynı zamanda bire bir çatışmaya gitme ihtimalini de azaltacağı fikri benimsendi. Bu vizyonla hareket ederek kurulduğu günden bu yana dünya ticaretinin istikrarlı gelişimi ve ticaretin önündeki sorunların ortadan kaldırılması için birçok adım atmıştır.

Dünyada her 3 çalışandan 1’i ICC üyesi şirketlerde çalışıyor

100 yılı aşkın bir geçmişe sahip olan ICC, 170 ülkede 45 milyondan fazla şirketi ve 1 milyardan fazla çalışanı temsil etmektedir.

Yani dünyada her 3 çalışandan 1’i ICC üyesi şirketlerde çalışıyor. ICC’nin en değerli özelliklerinden biri, Birleşmiş Milletler’de Gözlemci Statüsü elde etmiş tek ticari kuruluş olmasıdır. Farklı ülkelerden özel sektör temsilcilerini bir çatı altında toplayarak, dünya ticaretini artırmak, ticaretin önündeki sorunları ve ticari anlaşmazlıkları analiz etmek, küresel iş standartlarını belirlemek için referans kurum haline gelmiştir. ICC’nin küresel ticaretin gelişmesi için attığı önemli bir adım, ticari tahkime öncülük eden Uluslararası Tahkim Mahkemesi’nin 1923’te kurulmasıydı.

1927’de, gümrük engellerini azaltmak amacıyla, mevcut Dünya Ticaret Örgütü’nün selefi olan “Tarifeler ve Ticaret Genel Anlaşması’nı (GATT)” geliştirmek için uzman uzmanları ve hükümetleri bir araya getirdi. 1950 yılında uluslararası tahkimi şekillendiren ve ticaret hukuku alanında en başarılı anlaşmalardan biri olarak kabul edilen New York Sözleşmesi’nin ilk taslağı ICC tarafından hazırlandı.

Bu sayede ICC, farklı ülkelerden özel şube temsilcilerini tek çatı altında toplayarak, dünyada ticaretin artması, ticaret ve ticari anlaşmazlıkların önündeki engellerin analiz edilmesi için referans kurum haline geldi. Bir asrı geride bırakan ICC, 21. yüzyılda misyonunu “Her gün, her yerde herkes için çalışan iş dünyası” olarak yenilemiştir.

ICC Türkiye Milli Komitesi 1934 yılından beri faaliyet göstermektedir.

ICC Türkiye Milli Komitesi’nin kurulması ve ülkemizdeki faaliyetlerinin yürütülmesi görevi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne verildi. TOBB çatısı altında faaliyet gösteren ICC Türkiye Milli Komitesi, 1934 yılından itibaren ICC’nin Türkiye temsilciliğini de üstlenmiştir.

Milli Komitemiz, ICC faaliyetlerini Türk iş dünyasının hizmetine sunmak ve Türk iş dünyasının uluslararası çalışmalarına katkıda bulunmak amacıyla çalışmalarını sürdürmektedir. Ulusal Komitemiz her yıl “Tahkim, Bankacılık, Fikri Mülkiyet, Dijital Ekonomi, Tedarik Zinciri ve Döngüsel Ekonomi, Çok Taraflı Ticaret Sistemi” gibi farklı alanlarda etkinlikler düzenleyerek, küresel gelişmeler hakkında ülkemiz iş insanlarını bilgilendirmektedir. Tahkim Konferansları, ICC Tahkimini tanıtmak ve ülkemizdeki tahkim uygulamaları konusunda iş dünyasını ve hukukçuları aydınlatmak amacıyla düzenlenmektedir.

ICC tarafından her 10 yılda bir yenilenen dış ticaretin yeni kurallarını belirleyen INCOTERMS kurallarının yeni versiyonlarını Türkçe’ye çevirerek firmalarımızın kullanımına sunmaktadır. Türkiye ve bölgede girişimcilik faaliyetlerinin geliştirilmesi için ICC Girişimcilik Merkezi İstanbul Bölge Ofisi faaliyete geçirildi. 15 şehre yayıldı. ICC bünyesinde ilk açılan ve örnek teşkil eden ICC Girişimcilik Ofisi’nin Orta Asya ülkelerini de kapsayan bir bölge ofisi olmasını hedefledik. ICC’nin dünyada 12 Girişimcilik Merkezi kurulmuştur. Ama birinci olmaktan gurur duyuyoruz.

Ayrıca KOBİ’ler için Eşleştirme Platformu kurduk. Alanında lider şirketlere Kurumsal Girişim Yıldızları ödüllerini verdik. Dünya Ticaret Örgütü’nün katkılarıyla “Küçük İşletmeler İçin Dijital Şampiyonlar” Yarışmasını düzenledik. KOBİ’leri daha çevreci ve daha rekabetçi kılmak amacıyla Çevre Etkilerini Ölçme ve Değerlendirme Platformu’nu hayata geçirdik. TOBB-ETÜ ile birlikte Girişimcilik Günleri düzenledik. Gençleri girişimci olmaları için yönlendirdik. Dijital okuryazarlık kavramlarını topluma tanıtmak için Future Screen Projesi’ni başlattık. Dijital vatandaşlık, dijital güvenlik ve dijital okuryazarlık kavramlarını genel kamuoyuna yaymayı amaçladık.

ICC içindeki en aktif komiteler arasında

ICC çatısı altındaki değerli bir etkinlik de Oda Sistemlerinin geliştirilmesi ve rol model olmaları için düzenlenen küresel Dünya Odalar Yarışıdır. Bu yıl 47 ülkeden 111 Odanın başvurduğu yarışmada ülkemizden İstanbul Sanayi Odası, Ankara Ticaret Odası ve Gaziantep Ticaret Odası finale kalarak projelerini Cenevre’de sergiledi. En İyi Oda Sistemi İnovasyon Projesi kategorisinde Ankara Ticaret Odası ve En İyi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Projesi kategorisinde Gaziantep Ticaret Odası birinciliği ülkemize getirdi. Bu vesileyle, ülkemizi ve oda camiamızı gururlandıran tüm şampiyon ve finalist Odalarımızı kutluyorum. ICC Türkiye Milli Komitesi, ICC bünyesindeki en aktif komitelerin ortasında yer almaktadır. Buradan aldığımız güçle bu yılki Genel Kurul’da ülkemizi temsilen TOBB Başkanı olarak ICC yönetimine seçildim. 2023-2026 döneminde bu görevi üstleneceğim. Camiamızın talep ve sorunlarını ICC gündemine taşımayacağım ve analiz için takip edeceğim.

Dünyada daha adil ve daha küresel bir ticaret mimarisine ihtiyacımız var. Uluslararası ticareti kurallara dayalı olarak güçlendirmemiz gerekiyor. Çünkü en değerli yoksulluğu azaltma ve geliştirme aracı ticarettir. Araştırmalar artan ikili ticaretin ve ekonominin karşılıklı entegrasyonunun barış ortamını önemli ölçüde desteklediğini gösteriyor. Bu nedenle, küresel ticarette istikrarlı bir artış, çatışma olasılığını azaltacaktır. Bu, açık ve öngörülebilir uluslararası ticareti gerektirir. ICC ve DTÖ gibi küresel kuruluşlarda daha fazla faaliyet ve işbirliği, ticari gerilimleri azaltabilir ve uluslararası ticarette daha adil bir yapı sağlayabilir.

Milli Komite ülkemiz iş dünyasını temsil etmektedir.

ICC Türkiye Milli Komitesi olarak ICC teknik komitelerinin çalışmalarına katkı sağlamaya devam ediyoruz. Tahkim, bankacılık, rekabet hukuku, gümrük ve ticaret uygulamaları, ticaret hukuku ve uygulamaları kurullarında ülkemiz iş dünyasını temsil ediyor ve sesini duyuruyoruz. Amacımız, dün, bugün ve gelecekte ICC topluluğu içinde güçlü bir Ulusal Komite olarak devam etmektir. TOBB ve ICC Türkiye Milli Komitesi olarak üstlendiğimiz bu büyük sorumluluğun hakkını vermeye devam edeceğiz. Toplumumuza en yeterli ve en kaliteli hizmetleri sunma vizyonumuzla çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

keskin-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort